fbpx

Geen sterker woord dan LOVE

Ralph Posset – zelfbenoemd volkskunstenaar - is bekend om zijn tegendraadse kunstacties en performances waarbij kunsthuisjes omver geschopt worden. Hij wil de kunst ontdoen van haar elitaire en behoudende karakter. En laat dat nu goed passen bij Kunst Centrum Haarlem. Eén van onze statements is immers: Wij vinden dat kunst & design niet moeilijk of elitair hoeft te zijn.

Zowel in de performances van Ralph Posset als in zijn kunstwerken zijn dezelfde onderwerpen te zien: absurdisme, ironie, tegendraadsheid en een mengelmoes van knipoog en ernst. Zijn kunstwerken zijn echte blikvangers.

LOVE

Ralph Posset maakt kunstwerken in series. Absurdisme en dingen omkeren zijn de specialiteiten van Posset, omdat hij ernaar streeft mensen aan het denken te zetten over zijn kunst en de wereld om hen heen In de serie LOVE, pistolen getekend met enkel en alleen het woord LOVE, zie je Possets liefde voor tegenstellingen in een simpele en krachtige vorm.

De serie MELTDOWNs, met plastic speelgoedsoldaatjes, zijn letterlijk in een oven gesmolten. Ze zijn als het ware ineengestort, wat perfect aansluit op deze bizarre tijd. Ook duiden ze in metaforische zin de toestand van de wereld als een mentale ‘meltdown’. En hoe goed past dat nu binnen de dagelijkse berichtgeving over Oekraïne?!

Om de serie wandobjecten MELTDOWNs te maken heeft Ralph een oven in de tuin staan. Smeltend plastic stinkt enorm! Ralph koopt, bijvoorbeeld in kringloopwinkels, plastic soldaatjes, tanks en andere speeltjes. Hij smelt de soldaatjes en andere objecten laag voor laag in de oven. Op de bovenste laag zijn de figuren goed herkenbaar. Is de compositie klaar en afgekoeld? Dan kleurt hij de werken met een spuitbus. 

Kunst gaat niet over schoonheid, kunst gaat niet over behagen en kunst is er niet om de wereld te redden. Kunst gaat over het verkennen van de wereld, het een nieuwe context geven’, zegt Posset. Hij streeft ernaar om mensen aan het denken te zetten over zijn kunst en de wereld om hen heen. Hij heeft liever dat een kijker zijn werk niet leuk vindt dan dat de kijker er onverschillig over is.

Vanaf nu is er een serie LOVE en een serie MELTDOWN in onze winkel / galerie te koop. Het zijn nieuwe werken, de meeste gemaakt in 2022 en sommige in 2021. Binnenkort ook in onze webshop!