fbpx

De passie van Tonio van Vugt: Amerikaanse SF pockets

In het Kleinste museum van Haarlem is een deel van de verzameling van Tonio van Vugt, directeur Stripdagen Haarlem, te zien. Hij heeft ruim 300 Amerikaanse Science Fiction pockets uit de jaren ‘50 en ‘60 verzamelend. De pockets hebben speciaal ontworpen covers en zijn geschreven door de beste schrijvers uit die tijd.

De passie van Tonio van Vugt. Amerikaanse SF pockets is te zien van 19 mei t/m 27 juni.

De passie van Tonio van Vugt

Tonio van Vugt zegt over de verzameling in het Kleinste museum: Ik heb de allermooiste covers uitgezocht, waarop de meest uitzinnige werelden worden uitgebeeld. Deze selectie sluit mooi aan bij het thema Wereldbouwers van Stripdagen Haarlem. Mijn favorieten pockets zijn geïllustreerd door Richard M. Powers, die een heel herkenbare stijl had: een mengelmoes van abstracte kunst en swinging sixties zoals de cover van Alternating Currencies van Frederik Pohl. De covers zijn vaak ook heel humoristisch, zoals die van The Girls from Planet 5 van Richard Wilson.

De jaren ‘50 en ‘60 van de vorige eeuw zijn het gouden tijdperk van de grootste auteurs in dit SF-genre: Isaac Asimov, Philip K. Dick, Frederic Brown, Ray Bradbury, Robert A. Heinlein, Robert Sheckley. De vormgeving van de covers is voor stripliefhebbers om te watertanden: op abstracte kunst en swinging sixties leunende grafische ontwerpen met soms uitzinnige typografie.

Bij de pockets in het piepkleine museum staan kleurige maanraketjes, andere voertuigjes en kleine zilveren astronautjes. Speelgoed dat Tonio van Vugt netjes heeft bewaard uit zijn jeugd in de jaren ’50 en ’60.  

Hoe ontstaat zo’n verzameling?

De start van de verzameling van Tonio van Vugt, waren Nederlandse pockets Zwarte Beertjes en Meulenhoff SF, met prachtige omslagillustraties van Dick Bruna, Roland Topor en Friso Henstra. Zijn eerste Amerikaanse pocket was een bundeling griezelverhalen Ten Tales to Chill You to the Bone  uit de jaren zestig. Het grootste deel van de collectie Amerikaanse SF pockets kocht hij vier jaar geleden in één keer van een Facebookvriend. ‘Ik greep mijn kans. Zo veel mooie covers, die kon ik niet laten liggen!

De verzameling van Tonio van Vugt is nog niet klaar. Hij koopt nog steeds op rommelmarkten, bij kofferbakverkopen of op de boekenmarkt op het Spui in Amsterdam. Ook vind hij wel eens wat in een boekenkastje. Het is voor Tonio ongelooflijk wat de mensen soms allemaal wegdoen. Maar hij blijft ook nuchter. Voor Tonio is het allemaal fool’s gold, veel waard voor hem maar voor een ander slechts oud, muf papier.

Wil je meer weten over de activiteiten tijdens de Stripdagen Haarlem? Klik dan hier!

Het Kleinste museum van Haarlem

Het Kleinste museum van Haarlem presenteert 5x per jaar een unieke verzameling van bekende en minder bekende Haarlemmer(s). Het museum is onderdeel van Kunst Centrum Haarlem en 24 uur per dag toegankelijk vanaf de stoep. Het kleinste museum van Haarlem is opgericht in 2017 en bestaat nu 5 jaar.

Wil je weten wat er nog meer te zien is geweest in het Kleinste museum van Haarlem? Klik dan door naar de artikelen over de verzamelingen van Caroline Dalman (Melita servies), Andre Barends (pinguïns),  Willemien Spook (drogisterijartikelen)René van Stekelborg (het drostemannetje) of Miek Bruls (Christo)

Kunst Centrum Haarlem is dé kunstuitleen in de regio Kennemerland heeft een collectie van ongeveer 5000 kunstwerken. Het kunstcentrum heeft ook een winkel en webshop met design. Naast de kunstuitleen en een winkel presenteert Kunst Centrum Haarlem regelmatig exposities en organiseert bijeenkomsten met kunstenaars in de eigen galerie. De tentoonstellingen zijn altijd gratis toegankelijk en de werken zijn beschikbaar voor verkoop. Open op dinsdag tot en met zaterdag van 11 tot 17 uur. Gedempte Oude gracht 117-121, Haarlem.

Beleef de stripdagen bij Kunst Centrum Haarlem ook met de tentoonstelling RIJKSWACHTERS X STRIPMAKERS

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws en de nieuwste artikelen van Kunst Centrum Haarlem? Schrijf je onderaan deze pagina in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke 2 á 3 weken een update in je inbox.