fbpx
Sustainability Art Maja Vucetic

Sustainability Art #4

16 Kunstenaars laten in de tentoonstelling Sustainability Art #4 hun visie op de planeet aarde en de gevolgen van klimaatverandering zien.

De kunstenaars maken de complexe materie zichtbaar van de opwarming van de aarde, de vervuiling van de oceanen en de algehele verspilling. In veel werk is gebruik gemaakt van afbreekbare en recyclebare materialen.

Over de kunstenaars

Aan Sustainability Art #4 werken mee: Paul Klimecki, Mary Kuiper, Marian Meerbeek, Alexx Meidam, Dana LaMonda, Jet Naftaniel-Joëls, Sunny Neeter, Vladimir Opara, Jos Out, Cees van Rutten, Neely Schaap, Astrid Stoffels, Ellen van Toor, Marijke Uittenbroek, Maja Vucetic en Annette van Waaijen.

De Amsterdamse kunstenaar en arts Maja Vucetic toont twee varianten van de aloude apotheker-gaper waarbij zij de verspilling van medicijnen en het gebrek aan medicijnen in de niet-westerse wereld aan de kaak stelt. ‘’Het gebruik van medicijnen is vaak niet duurzaam, ongebruikte medicijnen worden regelmatig teruggebracht bij de apotheek maar mogen niet hergebruikt worden’’. Voor haar ‘Naar lucht happende gaper’ gebruikte Vucetic honderden medicijnen die zij heeft verzameld bij de huisartsenpost in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt.

De Russische kunstenaar Vladimir Opara geeft commentaar op de opwarming van de aarde met een indringende serie bewerkte foto’s van verbrande zonnebloemvelden waarbij ook zijn liefde voor Vincent van Gogh voelbaar is. Jet Naftaniel-Joëls maakt van gebruikte koffie-cupjes sierlijke sieraden. Cees van Rutten maakt nieuw werk van schilderijen die hij in de kringloopwinkel koopt. En Jos Out recyclet oude marmeren grafzerken tot nieuwe beelden waar minimale restanten van de teksten van de oorspronkelijke grafzerken zichtbaar blijven.

Sustainability Art #4 is een reizende tentoonstelling met veel nieuw werk en is voor het Kunstcentrum samengesteld door Marina Raymakers. De tentoonstelling is gerealiseerd in samenwerking met de kunstenaarsverenigingen Pulchri Studio en de Vereniging Amstelland Kunst. De curator van Sustainability Art #4 is Saskia Gras. De tentoonstelling was eerder te zien in de Pulchri Studio in Den Haag, het CBK in Amsterdam en de Technische Universiteit in Delft. In het najaar van 2020 reist de tentoonstelling naar verschillende steden in Rusland.