fbpx

50 jaar kunst kopen voor de uitleen

Kunst Centrum Haarlem, voorheen SBK Kennemerland, bestaat 50 jaar. Om kunst uit te lenen is een voorraad kunstwerken voor nodig. Een gevarieerde collectie want iedere lener heeft een eigen smaak en voorkeur. En door de jaren heen veranderen stijlen en zijn er trends.

Door de jaren heen is er veel kunst gekocht. De collectie bestaat uit ruim 6000 kunstwerken van 550 kunstenaars. Dat is nodig want iedere lener wil kunnen kiezen en heeft ook een eigen smaak.

Hoe komt de voorraad kunstwerken van de kunstuitleen tot stand?

Kunstwerken worden direct bij de kunstenaar gekocht. Dit is belangrijk omdat de kunstuitleen daarmee de beroepspraktijk van de kunstenaar ondersteunt. Maar niet al het werk wordt eigendom van de kunstuitleen. We nemen ook werk van kunstenaars ‘in consignatie’, dat wil zeggen dat we het lenen van de kunstenaar.  Per uitgeleend kunstwerk ontvangt de kunstenaar dan een vergoeding.  In het 50-jarig bestaan van Kunst Centrum Haarlem heeft de kunstuitleen drie directeuren gehad met eigen voorkeuren en favorieten.

Jannie Sipkes

De focus van Jannie Sipkes, de oprichtster van SBK Kennemerland en eerste directeur van 1971 tot 1997, lag op aankopen van kunstenaars uit Haarlem en omgeving. Kunstenaars van het eerste uur zijn bijvoorbeeld: Gerrit van Dijk, Ton de Kroon, Marinus Fuit, Peter Bes, Rob Clous, Peter van Drumpt, Fon Klement, Hans Wap, Co van Assema,  Harrie Gerritz, Michel van Overbeeke, Helmuth van Galen, Klaas de Boer, Jan Verburg en Willem Schouten.

Leo Duppen

Leo Duppen, de tweede directeur van 1997 tot 2017, betrok vooral bevriende kunstenaars zoals Anton Heyboer, Corneille, Ada Breedveld, Eddy Posthuma de Boer, Gerard Brouwer, Peter Kempeneers  en Jan Montyn. Leo had ook een speciale band met India. Leo kocht het vrolijke werk van Shahid Parvez en samen met Theo Koster liet hij werk in India produceren.

Marina Raymakers

Vanaf begin 2017 staat Marina Raymakers aan het roer van de kunstuitleen in Haarlem. Zij kijkt vooral naar de vraag vanuit het publiek. Fotografie is al jaren een trend en Marina kocht werk van jonge fotografen zoals Maarten Rots en Manon Hertog én werk van gevestigde fotografen zoals Daniel Castonquay en Christina Hallstrom. Ook kocht zij commerciëler werk aan voor de uitleen zoals de bloemenfoto’s van Hans Pieterse. En als tegenhanger, is minder gangbaar werk in de collectie opgenomen van bijvoorbeeld Celine van den Boorn, Annemarie Terlage, Vincent Uilenbroek en Suzanne Glerum.

Van sommige kunstenaars is door vele jaren heen werk aangekocht. Van de kunstenaars Peter Bes, Arthur Martin, Yvonne Zomerdijk, James Kerwin, Marcel Schellekens, Helmuth van Galen, Dennis A’Tjak, Tanneke Peetoom en Annette Koek is regelmatig nieuw werk in de uitleen. Bekijk onze kunstwerken online.

Iedere dag worden er kunstwerken teruggebracht en uitgeleend vanuit onze locatie op de Gedempte Oude Gracht. Zo blijft de collectie rouleren. En alle kunstwerken in onze collectie zijn ook te koop! Kom kijken naar de zomertentoonstelling die we hebben ingericht over 50 jaar kunstkopen voor de uitleen. Deze tentoonstelling is te zien van 10 juli tot en met 28 augustus 2021.