fbpx

Gekke verhalen in verfijnd design

Wie jarig is, moet trakteren. Daarom serveren wij je de komende maanden een heuse Design Proeverij. In twee ronden proef je van bekende en onbekende ontwerpen, verrassend en bijzonder.

Wij vroegen vier ontwerpers, waar we een inspirerende samenwerking mee hebben om iemand voor te dragen. Een voor ons onbekende ontwerper die volgens hen wel een plekje in de schijnwerpers verdient. Zo is deze winkelexpositie ontstaan. Een traktatie voor de designers, maar vooral een traktatie voor jou als klant.

Tot 10 juli kun je terecht voor de eerste ronde design met ontwerpen van Lammers & Lammers, Studio Hamerhaai, POOK POOK en Gabriela Dalhoeven. Wil je meer weten over de deelnemende designers? Lees dan vooral door, hieronder stellen wij Lammers & Lammers en POOK POOK aan je voor.

Design in porselein

Wie wel eens in onze winkel geweest is zal ze zeker herkennen: de porseleinen figuren van Lammers & Lammers. De drijvende kracht achter dit merk zijn de zussen Ingeborg en Marit Lammers. Twee zussen met roots in de vruchtbare klei van Kennemerland. In 2010 zijn ze begonnen met het maken van de eerste porseleinen objecten.

De oorsprong en het karakter van porselein zijn belangrijk voor de zussen. Ze hebben dan ook een hele eigen werkwijze. Mede misschien omdat zij het proces van niemand geleerd hebben. Ze zijn autodidact en door veel, heel veel schade en schande wijs geworden in de techniek van giet-porselein. Zo omschrijven zij zelf.

Een Lammers & Lammers begint met het gebruik van vloeibare klei en gipsen mallen. Alle vormen en mallen worden door Marit en Ingeborg bedacht én gemaakt. De kwetsbare gietklei krijgt door alle fasen van bewerking en verschillende baksessies uiteindelijk haar stevige postuur. Een tijdrovend proces, waarbij de kostbare en delicate uitstraling van de objecten zorgvuldig wordt bewaakt.

Op uiteenlopende manieren worden de figuren vervolgens afgewerkt. Omdat Ingeborg en Marit een voorliefde hebben voor folklore en traditionele waarden, werken zij vaak met Delfts Blauw. Maar ook verschillende pasteltinten of bonte bloemen behoren tot de mogelijkheden. Kenmerkend zijn de gouden details van Lammers & Lammers, elk figuur wordt afgewerkt met gouden details bestaande uit 12% puur goud.

Van kikkers tot T-rexen, van Jannelies tot Piet. Lammers & Lammers objecten zijn grappig en een beetje gek. Maar staan bij velen ook symbool voor herdenking of ontroering. Eigenzinnig kun je deze zussen zeker noemen. Mede daarom is hun keuze om samen met Marieke de Vree van POOKPOOK te exposeren helemaal niet zo verbazingwekkend.

Een prachtig kunstwerk voor onder je arm

Marieke de Vree is een bevlogen verzamelaar van afgedankt leer en dierenhuiden. In haar atelier vind je een bonte collectie vondsten, opgeduikeld tijdens het schat zoeken in onder andere kringloopwinkels. Geïnspireerd door en met dit vintage leer maakt zij haar sculpturale POOK POOK tassen. Vaak aangevuld met reststukken uit een stoffeerderij. “De handtas als gebruiksvoorwerp of modeaccessoire is niet zozeer mijn uitgangspunt. Het verbeelden van vrolijkheid met een handvat des te meer” aldus Marieke. “Iconen uit de cartoonfilm- en reclamewereld maar ook de dieren zelf spelen vaak de hoofdrol in mijn draagbare verhalen”.

POOK POOK is niet helemaal onbekend bij Kunst Centrum Haarlem. In 2015 deed Marieke met haar ‘Dalmatiër’-tas mee aan de Hester van Eegen Leather Design ontwerpwedstrijd, waarvan de expositie bij ons te zien was. Met diezelfde tas won zij in 2016 Online Favorite Design in de mondiale Design-A-Bag Competition. Een ontwerp van Marieke wat je misschien wel bekend voorkomt is haar ‘DIRK’-tas, welke deel uitmaakte van het Tassenmuseum Hendrikje in Amsterdam. Deze tas stond zelfs prominent op de ansicht- en kerstkaarten van dit museum.

“Ik vind het superleuk en een eer om door Marit en Inge aangedragen te worden” zegt Marieke over haal deelname aan onze Design Proeverij. “Meer dan 10 jaar geleden werd ik tijdens de Jewellery Art Fair betoverd door de keramische sieraden die zij destijds maakten. Hun uitgesproken humoristische werk sprong er sowieso direct uit tussen al de serieuze bling-bling”.

Vooral de sprankelende kijk op design van de zussen Lammers is voor Marieke de Vree erg aansprekend en verfrissend. “Ze verbeelden zulke leuke, gekke verhalen op verfijnde wijze. Dat is ook wat ik opzoek in het ontwerpen en maken van mijn tassen. Volgens mijn onbescheiden mening kunnen wij elkaars werk versterken tijdens de Design Proeverij!”

Benieuwd geworden naar de vrolijke handtassen van POOK POOK, of de gekke porseleinen figuren van Lammers & Lammers? Kom dan naar onze winkel en proef van dit bijzondere design. Wij zijn geopend op dinsdag tot en met zaterdag tussen 11 en 17 uur.