fbpx
Boudewijn van den Bosch van Studio Hamerhaai aan het werk in hun atelier

Kom proeven van duurzaam design

Wie jarig is, moet trakteren. Daarom hebben we voor de 50ste verjaardag van onze kunstuitleen verschillende activiteiten en acties in petto. Nu is het tijd om op iets lekkers te trakteren. Iets lekkers in figuurlijke zin dan, namelijk een heuse design proeverij!

Wij vroegen vier ontwerpers, waar we een inspirerende samenwerking mee hebben om iemand voor te dragen. Een voor ons onbekende ontwerper die volgens hen wel een plekje in de schijnwerpers verdient. Zo is onze winkelexpositie ontstaan, een proeverij van design met herkenbare en nieuwe ontwerpen. Een traktatie voor de designers, maar vooral een traktatie voor jou als klant.

Vanaf 4 mei kun je terecht voor de eerste ronde design met ontwerpen van Lammers & Lammers, Studio Hamerhaai, POOK POOK en Gabriela Dalhoeven van Vital Minds. Vanaf 14 juli serveren wij de tweede ronde. Wil je mee weten over de deelnemende designers? Lees dan vooral door, hieronder stellen wij Studio Hamerhaai en Gabriela Dalhoeven aan je voor.

Afval met een eigen verhaal

Niki Schoondergang en Boudewijn van den Bosch maken onder de naam Studio Hamerhaai Dutch Design van afval. Want, afval is een relatief begrip. Wat voor de een afval is, materiaal om weg te gooien waar je niets meer me kan, kan voor de ander nog waardevol zijn. Het bekendste ontwerp van Studio Hamerhaai zijn misschien wel de Rijkswachters. Deze houten robots zijn gemaakt van de kisten waarin de schilderijen uit het Rijksmuseum werden bewaard tijdens de verbouwing. Na de opening waren deze kisten niet meer nodig, afval dus, maar een prachtig materiaal voor Niki en Boudewijn.

Naast de Rijkswachters, ontwerpt Studio Hamerhaai meubels en interieurobjecten. Altijd op duurzame wijze van gerecycled restmateriaal in de eigen werkplaats. Al enkele jaren vind je deze ontwerpen in onze designwinkel. Iets waar wij beiden heel trots op zijn. Studio Hamerhaai is namelijk een Haarlems bedrijf, en hoe leuk is het dat de producten zo dicht bij de bron te koop zijn!

Zelf maakte Studio Hamerhaai een vliegende start. “Wij dachten dat de Rijkswachters een gebbetje was, wat na een half jaar wel klaar zou zijn. Nu zijn we 7 jaar en 15000 Rijkswachters verder!” aldus Niki Schoondergang. Voor de design proeverij draagt zij Gabriela Dalhoeven voor, een architect en ontwerper die de natuur terug in huis wil brengen. “Gabriela is ook met duurzaamheid en recyclen bezig, maar dan op een hele andere manier. Dat vinden we heel tof en inspirerend”.

Opnieuw in verbinding met de natuur

Als architect streeft Gabriela Dalhoeven met haar bedrijf Vital Mind, naar ruimtes waarin mensen weer in contact komen met het natuurlijke. De natuur is het uitgangspunt in haar ontwerpen, waar zij vervolgens op een duurzame, circulaire en innovatieve manier mee aan de slag gaat. Hierbij maakt zij gebruik van gezonde materialen zoals onderhoudsvrij mos en planten.

“Ik ben een biophilic architect die onderzoekt hoe een natuurlijke omgeving een positieve invloed kan hebben op onze geest, gezondheid en leefruimte” omschrijft Gabriela Dalhoeven haar proces. “Biophilia betekent liefde voor al het leven en alle levende organismen”. Vanuit deze gedachte ontwerpt Gabriela ook interieur producten. Bijvoorbeeld schilderijen van mos en suspended gardens, hangende planten met luchtzuiverende werking. “Producten met liefde gemaakt om je directe omgeving nieuw leven in te blazen en ons verbeeldingsvermogen te verrijken”.

In 2016 is Gabriela met verschillende andere circulaire ondernemers begonnen met de Circus Circulair beweging. Dit eerst als architect, maar al snel ontstond het idee voor de suspended gardens. Met deze natuurlijke groene elementen wil Gabriela woonkamers vergroenen en nieuw leven inblazen. Binnen deze beweging heeft zij ook haar aandragers voor de proeverij leren kennen. Om nu samen met Niki en Boudewijn te kunnen exposeren is voor Gabriela bijzonder. Vooral omdat Studio Hamerhaai volgens Gabriela een erg circulair bedrijf is: “Precies wat wij nodig hebben in onze extreem consumerende maatschappij”.

Benieuwd geworden naar de ontwerpen van Studio Hamerhaai en Gabriela Dalhoeven? Kom dan naar onze winkel en proef van dit bijzondere design. Wij zijn geopend op dinsdag tot en met zaterdag tussen 11 en 17 uur.