fbpx
Dagmar Stap in haar atelier

Detail tot in de kleinste puntjes

Omdat ook wij er geen genoeg van krijgen, kun je vanaf 14 juli in onze winkel terecht voor een tweede ronde van de Design proeverij. Je wordt immers maar één keer 50 jaar, dat moet goed gevierd worden! Deze ronde serveren wij opnieuw een hoogstaand menu met verrassende smaken.

Vier ontwerpers, waar we op inspirerende wijze mee samenwerken, vroegen wij om iemand voor te dragen. Een voor ons onbekende ontwerper die volgens hen wel een plekje in de schijnwerpers verdient. Zo is deze winkelexpositie ontstaan, een proeverij van design met herkenbare en nieuwe ontwerpen. Een traktatie voor de designers, maar vooral een traktatie voor jou als klant.

Vanaf woensdag 14 juli kun je in onze winkel terecht voor de tweede ronde design. Dit keer met ontwerpen van orange or red, Bibi Smit, Puc en Dagmar Stap. Wil je mee weten over de deelnemende designers? Lees dan vooral door! Hieronder stellen wij Sandra Roozen van Puc en Dagmar Stap aan je voor, die elkaar gevonden hebben via Instagram.

Simpel, zonder gouden kettingen of overbodige fournituren

De tassen van Puc zijn wereldberoemd in Haarlem. Stoer, simpel en stijlvol, de drie S’en die Puc typeren. Plus natuurlijk de S van oprichter Sandra Roozen: ‘Puc is ontstaan vanuit mijn eigen behoefte aan simpele, leren tassen. Zonder gouden kettingen of overbodige fournituren’. Sinds de oprichting worden alle Puc tassen ontworpen en gemaakt in het eigen atelier in het centrum van Haarlem. ‘Gewoon, met de hand. Zoals je een tas hoort te maken’, aldus het motto van Puc. Super stikkers Chayah en Mandy maken het Puc team compleet.

Inmiddels heeft Puc een wereldwijde kring van vaste retailers en klanten opgebouwd die, aldus Sandra ‘net zo blij worden van onze tassen en accessoires als dat wij dat zelf worden’. Van groot tot klein, van tas tot accessoire, bij Puc kun je terecht. Daarom zijn ook wij fan van deze lokale ontwerper. Samen met het Puc team kiezen we een paar keer per jaar een collectie die helemaal past bij de klanten en collectie van Kunst Centrum Haarlem. Daarnaast helpen we samen met Puc klanten aan de perfecte, persoonlijke tas. Sandra: ‘Dit is voor ons een leuk traject en geeft ons merk meer beleving, omdat de klant zelf bij ons in het atelier de tas komt kiezen. Wij leren de klant kennen en voor de klant is het extra leuk om zo het hele traject te kunnen zien’. Dit leidt vaak tot verrassende kleuren en combinaties.

Voor de Design proeverij heeft Puc borduurkunstenaar Dagmar Stap uitgenodigd. ‘Ik volg haar al een tijd op Instagram en ben gefascineerd door haar borduurwerk. Een tijdrovende klus lijkt mij die ze met veel passie en perfectie uitvoert’ motiveert Sandra haar keuze enthousiast. ‘Geweldig hoe ze van een dagelijks item wat iedereen kent, een eyecatcher van een kunstobject maakt. Van belastingenveloppen en diverse bonnen (mijn favorieten) tot allerlei verpakkingen. Uiteraard ontbreekt de Registratiekaart Coronavaccinatie niet in haar collectie. Je wilt gewoon een werk van Dagmar aan de muur hebben hangen!’

Waardeloos afval als kostbare kunst

Met haar handschrift van borduren zet Dagmar Stap dagelijkse voorwerpen in een ander licht. ‘In de huidige consumptiemaatschappij is alles snel en tijdelijk. Onze afvalberg wordt steeds groter. Door mij krijgen de oude verpakkingen, blikjes en bonnetjes een eeuwig bestaan’. Een bijzondere tegenstelling, eenmalig gebruik tegenover het tijdrovende werk van het borduren. Waardevol afval als kostbare kunst. Die tegenstelling staat centraal in Dagmars werk.

Zelf omschrijft Dagmar Stap haar werk als langzaam en gedetailleerd. ‘Ik houd ervan om lang aan één project te zitten en langzaam het eindproduct te zien ontstaan’, zo vertelt ze ‘Elk detail is eigenhandig door mij gezet, hierdoor heb ik het gevoel dat ik mijn werk van top tot teen ken’.

Het werk van Dagmar Stap kun je al eens gezien hebben op de voorkant van de VPROgids en in het Parool. Daarnaast heeft ze een paar keer mogen exposeren bij Galerie Fleur en Wouter in Amsterdam. Tijdens de Design Proeverij is haar werk voor het eerst in Haarlem te zien. Het is voor Dagmar een eer om door Sandra Roozen gevraagd te zijn om mee te doen. ‘Ik wist dat Sandra me volgde op sociale media’ aldus Dagmar, ‘maar dat ze me hiervoor zou uitnodigen had ik niet verwacht’.

Op de vraag of er overeenkomsten zijn tussen de ontwerpen van Puc en Dagmar Stap antwoordt Sandra Roozen: ‘Liefde en oog voor detail, denk ik, en de passie die wij beiden hebben voor ons werk. Je bent er dag en nacht mee bezig, in je hoofd, om steeds verder te komen met een ontwerp. Hoe simpel het er vaak uitziet, juist daardoor zie je elke “foute” steek of stiksel. Het moet dus gewoon perfect zijn. Dat zie je bij de onbevangen borduursels van Dagmar, en bij de modellen die wij ontwerpen. Die zien er simpel uit, maar zijn voorzien van de gulden snede, een detail wat menigeen niet in de gaten heeft’. Dagmar beaamt deze overeenkomst: ‘maar ik denk ook dat we erg verschillen. Zo zijn Sandra’s ontwerpen strak en minimalistisch en heeft mijn werk veel kleur en textuur’.

Ben je nieuwsgierig geworden naar het werk van Dagmar Stap en Puc? Kom dan snel langs in onze winkel en laat je verrassen door dit bijzondere design. De tweede ronde van de design proeverij, ook met ontwerpen van orange or red en Bibi Smit, is te bewonderen tot en met 4 september of zolang de voorraad strekt.

In de zomerperiode zijn wij geopend van woensdag tot en met zaterdag tussen 11 en 17 uur. Vanaf 15 augustus kun je weer op dinsdag bij ons terecht. Wil je weten waar je ons kunt vinden, klik dan even hier. Tot snel!

Benieuwd naar de deelnemers aan de eerste ronde van de design proeverij? Klik hier om door te lezen over de grappige verhalen in verfijnd design van Lammers & Lammers en POOK POOK.