fbpx
Glaskunstenaar Bibi Smit aan het werk in haar atelier

Ambacht in vele kleuren

We zijn nog lang niet uitgeproefd! Omdat je een 50-jarig bestaan goed moet vieren schotelen wij je een tweede ronde voor van onze design proeverij. Opnieuw een hoogstaand menu met verrassende smaken.

Vier ontwerpers, waar we op inspirerende wijze mee samenwerken, vroegen wij om iemand voor te dragen. Een voor ons onbekende ontwerper die volgens hen wel een plekje in de schijnwerpers verdient. Zo is deze winkelexpositie ontstaan, een proeverij van design met herkenbare en nieuwe ontwerpen. Een traktatie voor de designers, maar vooral een traktatie voor jou als klant.

Vanaf woensdag 14 juli kun je in onze winkel terecht voor de tweede ronde design. Dit keer met ontwerpen van orange or red, Bibi Smit, Puc en Dagmar Stap. Wil je mee weten over de deelnemende designers? Lees dan vooral door, hieronder stellen wij Marieke van Heck (orange or red) en Bibi Smit aan je voor.

Op het raakpunt van design, kunst en vakmanschap

Een combinatie van ambachtelijke technieken met eigentijdse vormgeving, dat zie je terug in de collectie textiel van orange or red. De Haarlemse ontwerper Marieke van Heck is het gezicht achter orange or red, ook wel afgekort tot ‘OR’. Niet toevallig staat deze afkorting in het Engels gelijk aan ‘of’. Het refereert namelijk naar de onderzoekende werkwijze van Marieke. Haar keuzes tijdens het ontwikkelingsproces en de nuances die de ontwerpen kenmerken.

De plaids, kussens en andere breisels van orange or red zijn al een tijdje een blikvanger in onze design winkel. Er is een klik, zo vind ook Marieke van Heck: ‘Kunst Centrum Haarlem neemt een unieke positie in Haarlem in, met een heel eigen kunst en design minnend publiek. De collectie van orange or red, die zich op het grensvlak van design, art en craft bevindt, sluit hier goed bij aan’. Daarnaast is duurzaamheid, net als bij ons, een belangrijke drijfveer voor orange or red. Alle ontwerpen worden in Nederland geproduceerd van fijne, natuurlijke materialen.

Tijdens de designproeverij serveert orange or red samen met glaskunstenaar Bibi Smit, met wie zij een voorliefde voor materiaal en ambachtelijke technieken deelt. ‘De laatste jaren lijkt er een herwaardering voor het materiaal glas, het wordt veel toegepast’ aldus Marieke van Heck. ‘Het werk van Bibi is echter uniek. Naast, of waarschijnlijk doordat, ze een echte vakvrouw is die het glas zelf blaast, gaat ze anders met het materiaal om. Door de glans van het glas ontstaat de suggestie van beweging’. Een suggestie die in de ontwerpen van orange or red ook terug te vinden is. Daarom versterken de ontwerpen elkaar zo mooi in de expositie, ondanks de tegenstelling in het harde glas en zachte textiel.

‘Ik vind het werk van Bibi poëtisch’ zo motiveert Marieke van Heck haar keuze voor Bibi Smit. ‘Daarnaast spreekt ook het kleurgebruik en de speelsheid van bijvoorbeeld de kreukelglazenserie mij aan’.

Patronen, ritme en kleuren uit de natuur

In haar atelier in Loosdrecht blaast glaskunstenaar en ontwerper Bibi Smit haar eigen, wonderlijke werk. In haar creatieve proces focust Bibi op de relatie tussen natuurlijke fenomenen en de fluïditeit van het hete glas. De relatie tussen origineel experiment en het ambacht van glasblazen. Door haar kunde, zowel in het blazen (hot shop) als in de afwerking (cold shop) van glas, zie je in het glaswerk een enorm oog voor detail en techniek terugkomen. Glaskunst van Bibi Smit is individueel en uniek.

Bibi Smit is zeker geen onbekende in de glaskunst- en Nederlandse designwereld. Sinds de jaren ’90 zijn haar bijzondere glaskunstwerken te zien geweest tijdens verschillende internationale exposities. Eerlijk is eerlijk, dit is ook niet de eerste keer dat glas van haar hand bij Kunst Centrum Haarlem te zien is. In 2004 en 2005 deed zij al mee aan een expositie in voorloper SBK Haarlem. Maar omdat dit alweer veel te lang geleden is, omdat dit bijzondere werk de aandacht verdient én omdat (zoals Marieke van Heck al zei) er toegenomen aandacht is voor glaskunst zijn wij blij dat Bibi Smit meedoet aan de design proeverij!

Zelf vindt Bibi Smit het ook leuk om weer terug te zijn, op uitnodiging van orange or red: ‘We hebben al eerder samen geëxposeerd. De laatste keer was tijdens expositie waar we beiden werk creëerden geïnspireerd door het werk van een Oude Meester. Dit werk werd totaal verschillend’. Op de vraag naar overeenkomsten met orange or red is het antwoord: ‘De liefde voor ons vak!’

Een antwoord wat wij alleen maar kunnen beamen, want de collecties van beide dames stralen liefde en vooral passie voor het ambacht uit. Tijdloze creaties, met een herkenbaar en vooral eigen handschrift.

Benieuwd je geworden naar het vakmanschap van orange or red en Bibi Smit? Kom naar onze winkel en proef van dit bijzondere design. De tweede ronde van de design proeverij, ook met ontwerpen van Puc en Dagmar Stap, is te bewonderen tot en met 4 september of zolang de voorraad strekt.

In de zomerperiode zijn wij geopend van woensdag tot en met zaterdag tussen 11 en 17 uur. Vanaf 15 augustus kun je weer op dinsdag bij ons terecht. Wil je weten waar je ons kunt vinden, klik dan even hier. Tot snel!

De foto bovenaan dit artikel is gemaakt in de glasblazerij van Bibi Smit door Matilde Bignotti.

Benieuwd naar de deelnemers aan de eerste ronde van de design proeverij? Klik hier om door te lezen over de duurzame ontwerpen van Studio Hamerhaai en Vital Mind.