fbpx

Tijdsbeeld

In de tentoonstelling ter gelegenheid van 200 jaar Kunst Zij Ons Doel tonen zes KZOD-kunstenaars hun beelden van keramiek, steen en brons. Marja van Bezu, Marie-Thérèse Dijkman, Fritska van Dorsten, Josée Gouda, Marion Ruting en Marja Verhage laten hun werk zien.

KZOD is een vereniging voor beroepskunstenaars van uiteenlopende disciplines en stromingen. Dé centrale plek van de vereniging is De Waag aan het Spaarne. Daar kunnen leden deelnemen aan exposities en worden ook wekelijkse tekensessies georganiseerd.

De tentoonstelling Tijdsbeeld is te zien in Kunst Centrum Haarlem van 17 september t/m 30 oktober 2021.

Het werk van Marja van Bezu (zie de foto hierboven) gaat over mensen die in hun eigen wereld verzonken zijn. Zij vangt momenten en legt die vast. Dat kunnen ongemakkelijke situaties zijn. Er ontstaat een eerlijk beeld, vrij van pretenties. In de tentoonstelling zijn 3 beelden van keramiek te zien: Koffiebar, Hangjongere en On Route. Ze staan op sokkels van hout of gips met kunststof.

Het werk van Marie-Thérèse Dijkman gaat ook over de mens. Over angst, kwetsbaarheid, verval en de naderende dood. Ze laat de breekbare mens zien. De snelheid waarmee een leven voorbij gaat roept de vraag op hoe waardevol een mensenleven is en wat we ermee moeten doen. Marie-Thérèse zegt daarover: ‘Ik zoek de uitdaging in mijn beeldend werk en stel mezelf voortdurend vragen als: hoe maak ik iets dat is ontstaan door verval? Je weet immers vooraf niet hoe het verval zich zal openbaren of, wat gebeurt er wanneer je iemand van zijn belangrijkste kenmerken ontdoet? Wat blijft er over? Wat ligt er onder de oppervlakte, wat doet het met de betekenis? ‘ In de tentoonstelling zijn drie figuren te zien gemaakt van kalebassen en klei. Ze staan op lange stokken.

Voor Fritska van Dorsten is een beeld een samenstelling van vlakken, die zowel spanning als harmonie oproepen. De inspiratie voor de vorm komt voort uit de natuur: een dwarrelend herfstblad, een vreemd groeiende tak, de vormen van zaaddozen of een vrouwelijke torso. In de tentoonstelling zijn vier marmeren beelden te zien.

Josée Gouda ziet en vindt materiaal in haar omgeving en dat inspireert haar om iets mee te maken. Bladeren, oude waardevolle voorwerpen en oud roest vertellen een verhaal. Josée maakt daarvan een nieuw verhaal.

Marja Verhage begon met beeldhouwen in 1988. Ze is afwisselend bezig met boetseren en hakken in steen. De hardheid van de verschillende soorten steen en hoe zo’n stuk oermaterie een driedimensionale krijgt intrigeert Marja. Ze denkt daarbij in vormen en volumes. Door het hakken in steen ontstaan vormen waardoor de steen een beeld wordt. De schoonheid en bijzondere eigenschappen van de steen worden zichtbaar. Marja werkt het liefst in hardere steensoorten zoals diabas, marmer, hardsteen en travertin. ‘Ik vind het intrigerend om beweging weer te geven in zoiets onbeweeglijks als steen. Beweging kan voor heel verschillende dingen staan. Denk aan water, tijd, ontwikkeling, groei, op- en neergang. Ik creëer vaak tegengestelde bewegingen. Deze dualiteit is ook te vinden in het uiterlijk (de huid) van een beeld. Dat kan ruw of glad zijn’. In de tentoonstelling zijn drie stenen beelden te zien.

Van Marion Ruting zijn er in de tentoonstelling vier bronzen beelden te zien. Een vliegende uil, een schildpad met vrouw, een vrouw op een been en de danser Pavel Dmitichenko

Wil je meer weten over deze kunstenaars en hun werk? Kom dan langs op zaterdag 18 september 2021. Josée & Marie-Thérèse zijn er tussen 13 -14 uur. Fritska & Marja Verhage zijn aanwezig van 14 – 15 uur. Marion & Marja van Bezu zijn van 15-16 uur. Van harte welkom!

In Haarlem zijn nog op 13 andere plaatsen ook werk van KZOD kunstenaars te zien. Klik hier om een overzicht van exposities en locaties te zien.