fbpx

Op bezoek bij Paul van Zijp

Onze directeur Marina Raymakers ging langs bij Paul van Zijp in zijn werkplaats/galerie in Fort bij de Liebrug in de Haarlemmerliede.

'Op een regenachtige middag in januari beland ik in het atelier van Paul en kijk mijn ogen uit. Er zijn allerlei vormen van hout en beton. Zijn variaties op een vierkant vallen als eerste op. Kijk je beter dan ontdek je ook zachte vormen met mooie rondingen. Het liefst wil je alles aanraken maar dat is natuurlijk wel een beetje tricky. Want hoe kwetsbaar is bijvoorbeeld het kunstwerk? Een duts in het hout zou de hele uitstraling teniet doen.'

Hout en beton

Paul zit op zijn praatstoel. Hij vertelt uiterst aimabel hoe hij zijn baan drie jaar geleden opgaf en nu volledig als kunstenaar werkt om zich weer te wijden aan de liefde die al ontstaan is in zijn jeugd: het bewerken van hout. Nu kan hij zich helemaal wijden aan de ontwikkeling van zijn werk en is het ook tijd om meer naar buiten te treden. Goed doordacht gaat hij te werk. Hij weet hoe de kunstwereld in elkaar zit en het kost ons beide geen moeite om ideeën uit te wisselen en een plannetje te bedenken voor bijvoorbeeld het aanleveren van zijn werk. Paul kan ook ontzettend snel schakelen. Als ik zeg: ‘Kom je volgende week je kunstwerken brengen?’ Dan is dat meteen akkoord.

Paul zegt: ‘Ik maak ik abstracte geometrische houtobjecten en beeldhouwwerk. Ook maak ik toegepaste kunst, bijvoorbeeld kleine meubels op maat. In deze tijd van bewustwording probeer ik zoveel mogelijk te werken met gebruikte materialen. Ik zaag hout, schuur het en verlijm het weer. De herhaling, de nerfwerking en de schaduwwerking geven het verrassende effect aan het werk.

De gebruiksvoorwerpen van Paul van Zijp, zoals zijn lampen van gegoten beton, geven zijn werk functionaliteit. Alles bij elkaar is het een bijzonder geheel met unieke vormen en prachtige verpakkingen in lijn met de inhoud. Vanaf 19 januari is er een speciale presentatie te zien van het werk van Paul van Zijp in de etalage van het kunstcentrum. Zijn werk is dus nieuw in onze collectie!

Het Fort bij de Liebrug is sowieso de moeite waard om een keer heen te fietsen. Vanaf Haarlem fiets je naar de Waarderpolder en langs de Veerplas; een leuke route bij een mooie dag. In het fort zijn meerdere kleine bedrijfjes en kunstenaarsateliers gehuisvest. Het is een onderdeel van de Stelling van Amsterdam en is in 2019 aangekocht en gerestaureerd door Stadsherstel.

Meer nieuw werk in onze kunstuitleen

In de galerie van Kunst Centrum Haarlem zijn vanaf donderdag 19 januari nog meer nieuwe aanwinsten te zien. Het zijn werken van de fotografen Karen Winnubst en Peter Odekerken en schilderijen van de kunstenaar Frank van Roessel.

De nieuwe kunstwerken zijn de eerste drie weken te koop én voorbehouden aan nieuwe kunstleners. Dus wilde je altijd al lid worden van de uitleen dan is nu je kans om een kunstwerk te lenen.