fbpx
Annette Koek - Roots

Verdiep je in techniek: bronsgieten

Heb jij dat ook wel eens? Je kiest een kunstwerk uit en als je dan achterop naar de techniek kijkt, staat daar een term waar je nog nooit van hebt gehoord. Wees gerust, je bent echt niet de enige. Daarom duiken we in deze serie in de verschillende kunsttechnieken die je tegenkomt in de uitleen collectie van Kunst Centrum Haarlem.

Van onbekendere technieken zoals de piëzografie en steendruk, tot technieken die je vast wel kent maar waar je meer van wil weten. Ze komen allemaal voorbij. In dit artikel duiken we in het gieten van brons.

Wat is bronsgieten?

Bronsgieten is een veelgebruikte techniek waarmee beelden worden gemaakt van brons. Brons is een legering van koper en tin en is zeer stevig en duurzaam. Dit maakt het een geschikt materiaal voor zowel binnen- als buitenbeelden. Het proces van bronsgieten begint met het maken van een mal van het te gieten kunstwerk, meestal van was, gips of siliconen. Deze mal wordt gevuld met vloeibaar brons. Wanneer het brons is gestold, wordt de mal verwijderd, waardoor alleen de sculptuur/het beeld overblijft. Een mal wordt meerdere malen gebruikt zodat je een oplage krijg van een aantal beelden. Mallen kunnen niet eindeloos gebruikt worden, want op een gegeven moment zijn ze op.

Armin Goehringer – ‘Zonder Titel CI’, brons, € 1850

Hoe herken je brons?

Er zijn een aantal manieren om te herkennen of een object van brons is gemaakt. Bronzen objecten hebben namelijk vaak een rode of gouden glans. Daarnaast kan een klop test helpen om uit zoeken of er sprake is van brons of een ander soort metaal. Bronzen objecten hebben vaak een hogere dichtheid dan andere metalen en zullen daarom een helderdere klank geven. Ook zijn ze niet magnetisch, dus als een object niet aangetrokken wordt door een magneet, is het waarschijnlijk van brons. En als laatste kan een chemische test uitsluitsel geven. Er zijn specifieke tests die gedaan kunnen worden om de aanwezigheid van koper en tin in een object te bepalen, hiermee kan worden vastgesteld of het object van brons is gemaakt.

Daarbij zijn er verschillende manieren om brons af te werken, afhankelijk van de gewenste uitstraling van het beeld:

  • Polijsten: het beeld wordt gepolijst met een polijstmachine of een polijstdoek om een glanzende afwerking te geven.
  • Bronzen: het beeld wordt gebronsd met een bronspoeder of een bronsverf voor een oudere, antieke uitstraling.
  • Patineren: de sculptuur wordt gepatineerd met chemicaliën om een specifieke kleur of patina te creëren. Bijvoorbeeld groene patina, die vaak wordt gezien als een teken van ouderdom.
  • Oliën: het beeld wordt behandeld met een speciale olie om de kleur te beschermen en te versterken.
  • Vergulden: het beeld wordt verguld met bladgoud voor een opvallende, luxueuze uitstraling.
Ad Arma, ‘Reach out akasha’, brons, € 4000

Wanneer is de techniek ontstaan?

Bronsgieten is ontstaan in de oudheid, met de oudste bekende voorbeelden uit China en Mesopotamië daterend uit ongeveer 3500 v.Chr. De techniek werd vervolgens verspreid naar Europa en andere delen van de wereld, en werd populair tijdens de Renaissance en de Barokperiode, waar veel van de bekende beeldhouwers gebruik maakten van deze techniek.

Welke kunstenaars maken gebruik van brons?

Veel kunstenaars hebben gebruik gemaakt van bronsgieten in hun werk, waaronder Auguste Rodin, Edgar Degas en Henry Moore. Deze kunstenaars hebben verschillende technieken gebruikt bij het gieten van brons. Bekende Nederlandse kunstenaars die met brons werken zijn onder andere Joep van Lieshout en Kees Verkade. Kunst Centrum Haarlem heeft ook bronzen sculpturen in de collectie, zoals die van Gerard Brouwers, Iris le Rutte, Annette Koek, Armin Goehringer en Ad Arma.

Auguste Rodin – De denker

Haal een brons in huis

Ben je enthousiast geworden? En wil je graag een bronzen werk in huis? Ga dan naar de online catalogus van Kunst Centrum Haarlem en kies bijvoorbeeld voor een brons van Annette Koek.

Keuze gemaakt? Laat het werk alvast klaarzetten of reserveer het voor later. Je krijgt bericht wanneer het werk voor je klaarstaat. Wel zo makkelijk!

Verder lezen over andere technieken? Duik in de geschiedenis van de fotografie, de etstechniek, de lithografie, de schilderkunst, houtskool, keramiek, carborundum of grafiek.

Nog geen lener bij Kunst Centrum Haarlem? Lees hier hoe gemakkelijk ook jíj kunst kunt lenen!