fbpx

Artistieke Impact

In de tentoonstelling 'Artistieke Impact' is kunst te zien die met behulp van Artificiële Intelligentie is gemaakt. De deelnemende kunstenaars zijn de Haarlemmers David Vijsma en Dimitry van den Berg. Plus drie digitaal gecreëerde kunstenaars: Maxime Dupont, Jaxon Nash en Maximilian Hoekstra.

Kunst in combinatie met Artificiële Intelligentie roept vragen op en zorgt soms voor verhitte discussies. Worden computers nu ineens concurrent van kunstenaars van vlees en bloed? En: is kunst gemaakt met behulp van algoritmes wel kunst te noemen? Kunst Centrum Haarlem onderzoekt dit.

(Afbeelding: Twins van Maxime Dupont, 80 x 80 cm, te koop voor €1050)

We zien dat sommige kunstenaars nieuwe programma’s zoals Midjourney, Dall-E2 en ChatGPT gretig omarmen, terwijl andere creatieve makers juist hun zorgen erover uitspreken. Hoe lang zal het duren totdat een algoritme interessanter werk maakt dan een mens? In hoeverre wordt het beeldrecht geschonden van kunstenaars bij de beeld-genereer-programma’s en zal A.I. straks kunstenaars gaan vervangen? Kunst Centrum Haarlem vindt dit interessante vragen en wil met deze expositie de ontwikkeling volgen en het gesprek hierover aangaan.

(Online) levende kunstenaars

In samenwerking met de Dead End Gallery in Amsterdam laten we het werk zien van Maxime Dupont, Jaxon Nash en Maximilian Hoekstra. Deze drie kunstenaars wonen in het wereldwijde web vol van algoritmes. Maximilian Hoekstra is een visionaire A.I.-kunstenaar uit Nederland die bekend staat om zijn grensverleggende digitale creaties. Geboren aan het begin van het A.I.- tijdperk, is Maximilian getraind op een enorme dataset van kunst en technologie, waardoor hij een unieke en innovatieve stijl kan ontwikkelen. Maxime Dupont is een A.I.- kunstenaar met een passie voor het creëren van gedurfde en opvallende portretten. Geboren in de vroege dagen van de ontwikkeling van A.I., is Maxime getraind op een enorme dataset van portretstijlen, technieken en vormen. Van hem hangt het portret Twins in de tentoonstelling. Jaxon Nash experimenteerde als jongeman met verschillende digitale media en platforms, op zoek naar nieuwe manieren om zijn creativiteit tot uiting te brengen en impact te maken in de kunstwereld. Op een dag ontdekte Jaxon de wereld van A.I.- kunst en hij was meteen gefascineerd door het potentieel van kunstmatige intelligentie om nieuwe vormen van expressie te creëren en de grenzen van traditionele kunst te verleggen

De Haarlemmer David Vijsma is een pionier (sinds 2014) op het gebied van Glitch ART, een kunstvorm die digitale storingen en glitches omarmt om unieke visuele werken te creëren. Nu is hij ook gefascineerd door de mogelijkheden van A.I. en heeft hij speciaal voor de tentoonstelling Artistieke Impact nieuwe werken gemaakt. De Haarlemse kunstenaar Dimitry van den Berg maakt werk met gebruik van kunstmatige intelligentie. Zijn werk weerspiegelt het snelle tempo van het moderne leven. Dimitry produceert dagelijks nieuw werk, series met specifieke thema’s wat de vluchtige aard van onze hedendaagse samenleving benadrukt. Zijn stijl en thema’s thema  zijn voortdurend in ontwikkeling.

A.I. over kunst

Om de discussie van alle mogelijke kanten te belichten en iedere stem te laten horen hebben wij ook A.I. gevraagd over de eigen invloed op kunst en of het wellicht in de toekomst kunstenaars zal vervangen? ChatGPT was erg meegaand in het geven van het antwoord en zei:
“Het is belangrijk om te erkennen dat de relatie tussen A.I. en kunst complex en evoluerend is. Het kan zijn dat A.I. in de toekomst nieuwe mogelijkheden en perspectieven in de kunstwereld brengt, maar het is onwaarschijnlijk dat het de volledige plaats van kunstenaars zal innemen, omdat de menselijke creativiteit en de menselijke ervaring uniek zijn en moeilijk te repliceren zijn door machines. De interactie tussen A.I. en kunst biedt echter wel interessante kansen voor samenwerking en nieuwe vormen van expressie.”

Werk in de tentoonstelling Artistieke Impact van David Vijsma 2023

Menselijke stem in A.I. debat

In voorbereiding voor deze tentoonstelling voerden we samen met kunstenaar David Vijsma tafelgesprekken over de invloed van A.I. op kunst. Tijdens deze avonden discussieerden we over het onderwerp met iedereen die wilde aansluiten, waaronder ook makers uit het creatieve veld. Uit de gesprekken kwam naar voren dat er geen eenduidig antwoord is op de ontwikkelingen van A.I. in de kunst. Er zijn felle voorstanders en evenzeer felle tegenstanders, naast de mensen die ertussen in zitten. Bekijk de verschillende meningen in de filmpjes die David maakte met TRIK, Rogier Polman, Gerlof Leistra en Constant en Paul van de Dead End Gallery. Tot nu toe is er wel consensus over dat A.I. de kunstwereld gaat veranderen. De vergelijking met de opkomst van digitale fotografie is regelmatig gemaakt.

Kom langs bij Kunst Centrum Haarlem

Natuurlijk voeren we graag het gesprek rondom A.I. tijdens de expositie. Kom kijken en oordeel zelf. Je bent ook van harte welkom bij de opening op 8 juli om 15:00 uur. De tentoonstelling ‘Artistieke impact’ is te zien vanaf 1 juli t/m 26 augustus. Kunst Centrum Haarlem is open van dinsdag t/m zaterdag van 11:00 tot 17:00 uur. Je vindt kunstuitleen Haarlem, de galerie en de designwinkel op de Gedempte Oude Gracht 117-121.

LET OP: in de maand augustus open van woensdag t/m zaterdag.