fbpx

De passie van Hans Lammers: kaarten uit Lourdes

Hans Lammers woont in IJmuiden en heeft in zijn huis honderden kaarten die verstuurd zijn vanuit Lourdes. De oudste kaart die hij bezit is uit 1901. Al zijn kaarten zijn voorzien van postzegel met stempel. Aan de stempel kan je zien wanneer ze verstuurd zijn.

Thuis ligt de verzameling van Hans in mappen in een speciale kamer. Hij vind ze vooral prachtig om te zien. Vanaf begin november is een deel van zijn verzameling te bewonderen in het Kleinste museum van Haarlem.

Even wat geschiedenis

De verzameling ansichtkaarten uit Lourdes van Hans Lammers is tot stand gekomen omdat hij ieder jaar met een groep ouderen naar Lourdes afreist. Hans is inmiddels 20 keer in Lourdes geweest.

Lourdes ligt in het zuiden van Frankrijk in de Pyreneeën, het is de grootste katholieke bedevaartplaats van Frankrijk. Deze bedevaartplaats is te danken aan Bernadette Soubirous die in 1858 als 14-jarige verklaarde dat ze verschijningen had gezien van ‘een witte dame’ net buiten het dorp.

Op 25 maart, bij de 16e verschijning onthulde de verschijning haar naam: ‘Ik ben de Onbevlekte Ontvangenis‘. Deze naam gaf ze door aan de dorpspastoor. De witte verschijning vroeg aan Bernadette boete te doen voor de zondaars, om te bidden en om een kapel te bouwen. De verschijning liet Bernadette de bron in de grot van Massabielle ontdekken.

In 1864 werd er een standbeeld opgericht ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes bij de plaats van de verschijningen in de grot en werd er een kapel gebouwd. Aan het water in de grot wordt een heilzame werking toegekend. Er gebeuren ook wonderen bij de grot. Sommige mensen die het bronwater drinken genezen plotsklaps.

In de loop der jaren is de cultus rondom Bernadette en de Lieve Vrouwe van Lourdes enorm gegroeid. Iedere rechtgeaarde katholiek gaat minimaal eens in zijn/haar leven naar Lourdes op bedevaart.

Kaart met Bernadette en de verschijning van Onze Lieve Vrouwe van Lourdes

Bekijk de site van Hans Lammers, behalve ansichtkaarten is er nog veel meer uit Lourdes te ontdekken.

Het Kleinste museum van Haarlem is onderdeel van Kunst Centrum Haarlem. Vanaf 2017 zijn er iedere 3 maanden nieuwe verzamelingen te zien van bekende en minder bekende Haarlemmers. Het museum is te bewonderen vanaf de stoep op de Gedempte Oude Gracht 119 en daarom 24/7 open.

Wil je nog even mijmeren bij de tentoonstellingen in het Kleinste Museum van Haarlem die al voorbij zijn? Klik dan door naar de artikelen over de verzamelingen van Johan Booij (pennen), Andre Barends (pinguïns),  Willemien Spook (drogisterijartikelen)René van Stekelborg (het drostemannetje) of Miek Bruls (Christo)

Kunst Centrum Haarlem is dé kunstuitleen in de regio Kennemerland heeft een collectie van ongeveer 5000 kunstwerken. Het kunstcentrum heeft ook een winkel en webshop met design. Naast de kunstuitleen en een winkel presenteert Kunst Centrum Haarlem regelmatig exposities en organiseert bijeenkomsten met kunstenaars in de eigen galerie. De tentoonstellingen zijn altijd gratis toegankelijk en de werken zijn beschikbaar voor verkoop. Open op dinsdag tot en met zaterdag van 11 tot 17 uur. Gedempte Oude gracht 117-121, Haarlem.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws en de nieuwste artikelen van Kunst Centrum Haarlem? Schrijf je onderaan deze pagina in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke 3 weken een update in je inbox.

Hans Lammers met zijn verzameling