fbpx

De passie van Johan Booij: Pennen, pennen & pennen

Vanaf vrijdag 9 september is er weer een nieuwe verzameling te zien in het Kleinste museum van Haarlem.
Dit keer is het een deel van de verzameling pennen van de Haarlemmer Johan Booij. Het is maar een klein deel van zijn verzameling want hij heeft er inmiddels ruim 125.000!

Johan Booij is wat je noemt een echte passievolle verzamelaar. Hij heeft pennen in allerlei soorten en modellen, gekke vormen en vreemde afmetingen. Pennen met een lampje, een meetlint, een mesje, een puzzel en een aansteker.
Ook pennen uitgegeven voor speciale gelegenheden zoals de serie pennen voor de viering van Haarlem 750 jaar.

Kom tot 31 oktober kijken welke pennen er in het Kleinste museum van Haarlem liggen.

Johan Booij is 40 jaar geleden begonnen met verzamelen van pennen en hij heeft alles keurig geordend. In 2010 heeft hij zelfs een etage op zijn huis laten zetten. In deze dakopbouw staat en hangt zijn verzameling. Het is een mooi penhuis in Haarlem-Noord.

Johan zegt over zijn verzameling: Hoewel er heel veel verschillende modellen en ook hele dure pennen zijn, zijn de eisen om een pen in mijn verzameling op te nemen: er moet reclame op staan, het moet de bedoeling zijn om er mee te schrijven en de pen (van dat model en met dat opschrift) zit nog niet in mijn verzameling. De kleuren vind ik niet belangrijk. Soms geven bedrijven een hele serie pennen uit en dan is het een uitdaging om die serie compleet te krijgen zo heeft de PTTPOST een serie uitgegeven met op de pennen een zin uit de provinciale volksliederen. Deze heb ik compleet.

En weet je dat er zelfs een Vereniging Pennen Verzamelaars (PVN) bestaat? Opgericht in 1986 en met een bewogen geschiedenis telt de Vereniging nu 275 leden! De leden hebben zelfs specialisaties zoals: Stiloninea,  biermerken, sport, dagbladen en zorginstellingen. Wil je van alles te weten komen over pennen dan kun je het clubblad De Krabbels gaan lezen.

Af en toe laat Johan zijn  verzameling zien op een hobbybeurs én nu kun je een klein deel van zijn verzameling vanaf 9 september bewonderen in het Kleinste Museum van Haarlem. De opening vindt plaats op de stoep van het museum op vrijdag 9 september om 15:00 uur. Van harte welkom!

Het Kleinste museum van Haarlem is onderdeel van Kunst Centrum Haarlem. Vanaf 2017 zijn er iedere 3 maanden nieuwe verzamelingen te zien van bekende en minder bekende Haarlemmers. Het museum is te bewonderen vanaf de stoep op de Gedempte Oude Gracht 119 en daarom 24/7 open.

Wil je nog even mijmeren bij de tentoonstellingen in het Kleinste Museum van Haarlem die al voorbij zijn? Klik dan door naar de artikelen over de verzamelingen van Andy van der Linden (Hfc Haarlem roodbroeken), Andre Barends (pinguïns),  Willemien Spook (drogisterijartikelen)René van Stekelborg (het drostemannetje) of Miek Bruls (Christo)

Kunst Centrum Haarlem is dé kunstuitleen in de regio Kennemerland heeft een collectie van ongeveer 5000 kunstwerken. Het kunstcentrum heeft ook een winkel en webshop met design. Naast de kunstuitleen en een winkel presenteert Kunst Centrum Haarlem regelmatig exposities en organiseert bijeenkomsten met kunstenaars in de eigen galerie. De tentoonstellingen zijn altijd gratis toegankelijk en de werken zijn beschikbaar voor verkoop. Open op dinsdag tot en met zaterdag van 11 tot 17 uur. Gedempte Oude gracht 117-121, Haarlem.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws en de nieuwste artikelen van Kunst Centrum Haarlem? Schrijf je onderaan deze pagina in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke 3 weken een update in je inbox.