fbpx

De passie van Tony van Wechem: Kamelen

De geboren mug Tony van Wechem wandelt geregeld langs het kunstcentrum aan de Gedempte Oude Gracht om de verzamelingen van het Kleinste museum van Haarlem te bekijken. Om die reden besloot Tony zich te melden met een interessante verzameling, namelijk kamelen. Wij werden hier natuurlijk meteen enthousiast van.

Haar eerste kameel kocht ze in maart 1989 in Egypte, de plek waar de liefde voor het woestijndier is begonnen en waar ze meerdere keren per jaar naar toe gaat. Nu heeft ze ze al in allerlei maten en vormen: zoals pluchen handpoppen, sieraden, theepotten, lampen, kussens, tasjes, knuffels, postkaarten, boekjes en ga zo maar door. Wat zijn wij benieuwd naar het eindresultaat!

Hoeveel? Zoveel!

Tony heeft ongeveer 230 kamelen. Haar oudste kameel is meer dan 100 jaar en is een inktpotje van olijvenhout. Veel kamelen heeft ze gekregen van vrienden. Daarbij krijgt ze ieder jaar van vriendinnen verjaardagskaarten toegestuurd met een kameel erop. De favoriet van Tony is een kamelenlamp met kokosnoten. Dit bijzondere object heeft ze via Catawiki gekocht. Tony’s laatste aanwinst is een kameeltje in de vorm van een badeendje, met piep en al.

Thuis heeft ze haar mooiste exemplaren in de woonkamer staan, in een vitrinekast en op andere plekken. Maar een groot deel van de verzameling heeft Tony opgeslagen in kratten. Tot nu dan, want vanaf 5 januari is haar verzameling te bewonderen in het Kleinste museum van Haarlem.

De onthulling van de tentoonstelling is op donderdag 5 januari om 16:00 uur. Iedereen is van harte welkom om dit evenementje bij te wonen op de stoep vóór het museum.

Het Kleinste museum van Haarlem

Het Kleinste museum van Haarlem is onderdeel van Kunst Centrum Haarlem. Vanaf 2017 zijn er steeds nieuwe verzamelingen te zien van bekende en minder bekende Haarlemmers. Het museum is te bewonderen vanaf de stoep op de Gedempte Oude Gracht 119 en daarom 24/7 open.

Wil je nog even mijmeren bij de tentoonstellingen in het Kleinste Museum van Haarlem die al voorbij zijn? Klik dan door naar de artikelen over de verzamelingen van Hans Lammers (postkaarten uit Lourdes) Johan Booij (pennen), Andre Barends (pinguïns), Willemien Spook (drogisterijartikelen), René van Stekelborg (het drostemannetje) of Miek Bruls (Christo).

Kunst Centrum Haarlem is dé kunstuitleen in de regio Kennemerland en heeft een collectie van ongeveer 6000 kunstwerken. Het kunstcentrum heeft ook een winkel en webshop met design. Naast de kunstuitleen en een winkel presenteert Kunst Centrum Haarlem regelmatig exposities en organiseert bijeenkomsten met kunstenaars in de eigen galerie. De tentoonstellingen zijn altijd gratis toegankelijk en de werken zijn beschikbaar voor verkoop. Open op dinsdag tot en met zaterdag van 11 tot 17 uur, Gedempte Oude gracht 117-121, Haarlem.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws en de nieuwste artikelen van Kunst Centrum Haarlem? Schrijf je in onderaan deze pagina voor onze nieuwsbrief en ontvang elke 3 weken een update in je inbox.

Tony van Wechem